Suolistobakteeristo kukoistaa kuitupitoisella kasvisravinnolla – mutta entä jos se aiheuttaa suolisto-oireita?

||
Ruokavaliomme vaikuttaa jokaisella aterialla suolistomme mikrobeihin. Kun syö hyvää mikrobikantaa edistävästi, suolisto kiittää ehkäisemällä vakavia sairauksia ja lihomista. Ruokavalion ohella suoliston mikrobistoa voi parantaa elämäntavoilla ja tutkitusti tehokkailla maitohappobakteereilla.

Ruokavaliomme vaikuttaa jokaisella aterialla suolistomme mikrobeihin. Kun syö hyvää mikrobikantaa edistäen, suolisto kiittää ehkäisemällä vakavia sairauksia ja lihomista. Ruokavalion ohella suoliston mikrobistoa voi parantaa elämäntavoilla ja tutkitusti tehokkailla maitohappobakteereilla.

Kirjoittaja | Annika Havaste. Kuvat | Unsplash. Kaupallinen yhteistyö | Vivomixx.

Suolisto ja siellä elävät mikrobit vaikuttavat jatkuvasti elimistön joka kolkkaan: puhutaan suolisto-iho-akselista, suolisto-aivo-akselista, suolisto-sydän-akselista ja niin edelleen. Suoliston mikrobit ovat siis mukana säätämässä koko elimistömme toimintaa.

Terveyttä edistävät suolistobakteerit menestyvät kuitenkin vain, kun ne saavat sopivaa ravintoa. Niiden ravinto on suurimmaksi osaksi kasvikunnasta peräisin olevaa kuituainesta, joka ei imeydy ihmisen ohutsuolessa vaan päätyy bakteerien ruoaksi paksusuoleen.

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee suolistobakteerien avulla matala-asteista tulehdusta, parantaa verensokeritasoja ja vähentää sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa.

Kuva | Unsplash

Suolistobakteereille paras ravinto

Kokoa lautasellesi upeita värejä: liilaa, punaista, keltaista, oranssia ja vihreää monista eri kasviksista, juureksista, hedelmistä ja marjoista. Lisää pähkinöitä, siemeniä, palkokasveja, kylmäpuristettua oliiviöljyä, vaaleaa ja rasvaista kalaa, mereneläviä ja munia.

Maitotuotteista täysrasvainen jugurtti tai kefiiri, sekä raakamaitojuustot ovat mainio valinta. Viljoista kelpuuta vain täysjyväinen spelt, ruis ja ohra, sekä luontaisesti gluteenittomat vaihtoehdot, kuten kvinoa.

Liikaa sokeria ja/tai eläinrasvaa sisältävä ruokavalio on yhteydessä metabolisiin sairauksiin kuten lihavuuteen, koska se muuttaa suoliston mikrobikoostumusta epäedulliseksi. Tiedetään myös, että kuituköyhä ja suppea ruokavalio vähentää terveyttä edistävien bakteereiden määrää suolistossa.

Entä jos suolistolle terveellinen ruoka aiheuttaa suolisto-oireita?

Suoliston oireilu saattaa johtua palautumisen puutteesta, kiireessä syömisestä tai joistain, yksilöllisesti epäsopivista ruoka-aineista. Tällöin tilanne on helppo korjata. 

Ummetus, löysä vatsa, krampit ja turvotus johtuvat usein ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS), jonka oireet voivat olla joillain varsin voimakkaita. Ärtyneen suolen oireyhtymä johtuu monista seikoista, joita ovat suolen toiminnan muutokset, lievä tulehdus, tavallista herkempi reagointi ärsykkeisiin ja usein  myös ohutsuolen bakteeriylikasvu.

IBS:ssä suolistomikrobeille hyödylliset ruoka-aineet joudutaan tilapäisesti poistamaan. Tämä FODMAP- ruokavalio kuitenkin vähentää  bifidobakteereiden määrää. Sitä kannattaakin noudattaa vain siltä osin ja niin kauan kuin se on välttämätöntä.

Suoliston terveyttä voi edistää aterioimalla rauhallisesti, hallitsemalla stressiä, riittävällä unella, sekä liikkumalla ja ulkoilemalla.

Kuva | Unsplash

Tehokasta apua tutkituista maitohappobakteereista

Ärtyneen suolen oireisiin voi saada apua myös Vivomixx maitohappobakteereista.* Tuote sisältää 8 eri maitohappobakteerikantaa, jotka toimivat synergistisesti tasapainottaen suoliston mikrobikantaa. Sen on näytetty auttavan ärtyneen suolen oireisiin.

Vivomixxin maitohappobakteerit tuottavat suoliston tiiviyttä edistäviä lyhytketjuisia rasvahappoja, ehkäisevät haitallisten bakteerien lisääntymistä ja kiinnittymistä suolistoon ja parantavat suoliston limakalvon toimintaa.

Vivomixxia kannattaa käyttää paketin ohjeen mukaan vähintään noin kahden kuukauden ajan, mutta pidempiaikainenkaan käyttö ei ole haitaksi. 

*Aragon, G, ym. Probiotic therapy for irritable bowel syndrome. Tutkimuksessa käytetty VSL#3- maitohappobakteerituote on nykyisin nimeltään Vivomixx.

Kirjoituksessa mainittu tutkimus ruokavaliosta: Asnicar F, ym. Microbiome connections with host metabolism and habitual diet from 1,098 deeply phenotyped individuals. Nature medicine, Jan.2021