5 vinkkiä avantouinnin aloittamiseen

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan
5 vinkkiä avantouinnin aloittamiseen
Kun illat verhoavat maailman melankoliseen pimeään ja syysilma kuiskii uusista aluista, on paras aika uudelle harrastukselle ja hyggeilylle. Musta vesi kutsuu sinut laskeutumaan syleilyynsä. Mitä jos kokeilisit avantouintia?

Kaupallinen yhteistyö | Vaasan  Kirjoittaja | Minska  Kuvat | iStock & Unsplash

Kun illat verhoavat maailman melankoliseen pimeään ja syysilma kuiskii uusista aluista, on paras aika uudelle harrastukselle ja hyggeilylle. Musta vesi kutsuu sinut laskeutumaan syleilyynsä. Mitä jos kokeilisit avantouintia?

Avantouinnin sanotaan vaikuttavan myönteisesti niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin tasolla. Kylmähoito on monien mukaan apu muun muassa palautumisen sekä verenkierron tehostamiseen. Parasta on silti varmasti hyytävän veden aiheuttama shokkireaktio, jonka jälkeen keho rentoutuu ja mieli seestyy sulaan sopuun maailman kanssa. Jos pulahdus kylmyyteen saa ihon jo valmiiksi kananlihalle, tässä viisi vinkkiä avantouinnin aloittamiseen.

  1. Kaksin parempi

Kaverin suostuttelu harrastuksen aloittamiseen kannattaa, sillä toiselta saa tukea ja tsemppiä. Jos ajatus pulahduksesta kylmyyteen hieman hirvittää, voi sitä olla helppo lykätä huomiseen, ensi viikkoon, hamaan tulevaisuuteen. Yhteinen sovittu aika pitää velvollisena, eikä hommasta ole yhtä helppo perääntyä. 

  1. Luo rutiini

Uuden tavan esitteleminen elämään vaatii jonkin verran työtä. Meidän ei tarvitse jäädä odottamaan inspiraatiota tehdäksemme jotain – toimintamme voi yhtä lailla sytyttää inspiraation ja motivaation. Avainideana on yksinkertaisesti vähentää päätökseen liittyvää kitkaa kaikin tavoin. Pyhitä kalenteriin tekemiselle tietty aika ja paikka, niin asiaa ei tarvitse pohtia sen enempää. Tiistai-illalla kello kuusi: avantouimaan. Piste. Pakkaa tamineet valmiiksi ja aseta ne eteiseen odottamaan lähtöä jo edeltävänä päivänä. 

  1. Aloita rauhassa

Avantouinnin kanssa ei kannata hötkyillä. Voit aloittaa kylmään veteen tottumisen jo syyskuussa, kun vedet alkavat vähitellen viiletä. Kun talven ensimmäinen koitos on edessä, etene yhä hitaasti. Ensin voit vain pyrkiä kastamaan nopeasti vartalon, sitten pidentämään aikaa vedessä. Älä innostu matkimaan Matti Mattsonin suoritusta, vaan aloita uiminen rauhallisin liikkein, lähellä turvallisesti maan pinnalle johtavia portaita.

 

 

  1. Oikeat varusteet auttavat

On turha palella sen enemmän, mitä avantouinti valmiiksi vaatii. Avannon reunalle uskaltamista helpottaa huomattavasti, kun talsii paikalle varvastossuissa. Jos lajiin hurahtaa enemmänkin, kannattaa hankkia neopreeniset uintisukat tai avantokengät, niin varpaat eivät jäädy kalikoiksi vedessäkään. Avantouintihanskat ovat lämmittävä lisä varsinkin, jos laskeudut veteen tikkaita pitkin. Sitten vain pipo päähän ja menoksi!

  1. Lämmittele ja palaudu kunnolla

 Avantouinti lähentelee extremelajia siinä mielessä, että keho laitetaan hetkeksi kovalle koetukselle ääriympäristöön. Ei tule myöskään vähätellä mielelle aiheutuvaa kuormitusta, kun ensimmäisinä kertoina painelet vastoin vaistojasi kylmään veteen. Ota siis uinnin jälkeen aina rauhassa henkeä ja anna kehon tottua ilman lämpötilaan ennen saunan lauteille pinkaisua. Palkitse myös itsesi kotoisan lämmittävällä välipalalla uinnin jälkeen. Maistuisiko vaikka Vaasan Ruispalat 100 % Ruis höyryävän kaakaokupin kera? Pysähdy hetkeen ja kuuntele, kuinka sydämesi lyö kepeämmin.